czwartek, 7 kwietnia 2011

Yerba Mate A Tłuszcz

By tradycyjnie zaparzyć Yerba Matę, powinno się zaopatrzyć się w naczynko zwane tykwą. Napar, który zostanie przygotowany na gorąco nazywany jest zwyczajnie Mate.

Tykwę trzeba wypełnić suszem w współzależności od upodobania i chęci osiągnięcia mocnego smaku. Standardowo wsypuje się mniej więcej 2/3 tykwy. Następnie zakrywamy dłonią otwór w naczynku, i energicznie ruszamy nim, tak żeby wymieszać z dużą dokładnością zawartość naczynka. Po tej czynności, przechylamy tykwę w ten sposób, by cała zawartość przesiała się na jedną stronę, zostawiając wolne miejsce na wodę po przeciwnej stronie.


Do tak przygotowanej tykwy, wlewamy letnią wodę, w takiej ilości, ażeby jedynie zwilżyć Yerba Mate. Wkładamy do naczynka Bombillę (rurka z sitkiem), a następnie zalewamy Yerba Mate wodą o temperaturze mniej więcej 70 °C – 80 °C. żeby zdobyć taką temperaturę, powinno się ugotować wodę w czajniku, oraz odstawić ją na około 10 minut. Czas ten wystarcza na to, by temperatura obniżyła się do pożądanej wartości.


Przy przygotowywaniu naparu Yerba Mate trzeba pamiętać żeby absolutnie nie mieszać wilgotnego suszu. Yerba Mate możemy zalewać wiele razy (4-5), mając pewność, że napar zachowa wszystkie spersonalizowane odżywcze właściwości. Należy pamiętać że woda, którą ponownie będziemy zalewać musi mieć temperaturę 70 – 80 °C.

Zobacz także: Yerba Mate A Tłuszcz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz