Ze względu na wysokie wymagania ostrokrzewu paragwajskiego, produkcja Yerba Mate jest procesem bardzo trudnym też niełatwym.
Pierwszym krokiem produkcji jest zasadzenie sadzonek ostrokrzewu paragwajskiego w specjalnych szklarniach, gdzie stają się silne i bardziej odporne. Po osiągnięciu wystarczającej dojrzałości poprzez roślinę, hodowlę przenosi się na świeże powietrze oraz rozsadza się ją w odpowiednich odstępach, żeby umożliwość swobodny rozrost. W tym czasie trzeba stosownie doglądać rośliny oraz ją pielęgnować. Ze względu na gatunek zioła, jaki woli się otrzymać, hodowla trwa od 2 do 10 lat. Po upływie określonego czasu zbiera się prawidłowe liście Yerba Mate, zarówno z gałązkami, a następnie przewozi się je w specjalnych pojemnikach do fabryki.
Świeżo zebrane liście, zarówno z gałązkami przechodzą prawidłowe fazy produkcji:
- sortowanie,
- cięcie,
- rozdrabnianie w specjalnie przygotowanych młynach,
- prażenie w odpowiednich sitach,
- aromatyzowanie, które polega na leżakowaniu,
- paczkowanie, za radą przyszłościowych zautomatyzowanych maszyn,
- przygotowanie do transportu, zarówno dla odbiorców regionalnych, jak i międzynarodowych.
Fazy produkcji prowadzone w fabrykach, mają szczególne znaczenie dla wypasioną otrzymanego suszu Yerba Mate. To dzięki gruntownie opracowanym procedurom, uszykuje się specyficzny i na długo zapadający w pamięci, niesamowity smak oraz aromat Yerba Mate.
Zobacz także: Yerba Mate Odchudzanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz