piątek, 8 kwietnia 2011

Yerba Mate Bombile

Naczynko do picia Yerba Mate, które jest utworzone z tykwy, jest naturalnym owocem, który trzeba odpowiednio przygotować, zanim będziemy z niego pić napar Yerba Mate. W środku naczynka, na jego ścianach, znajdują się resztki wysuszonego miąższu tykwy. Należy się go pozbyć, dlatego w tym celu przeprowadzamy proces Currado, który oczyści tykwę i przystosuje ją do picia.

Proces Currado można utworzyć w następujący metodę:

Do zakupionego naczynka wykonanego z Tykwy wkładamy wilgotne fusy Yerba Mate, do 3 objętości. Zalewamy naczynie wrzącą wodą i pozostawiamy do nasiąknięcia na 24 godziny. Następnie opróżniamy Matero z fusów też starannie myjemy pod bieżącą wodą. By posiadać pewność, że czyszczenie jest dokładne, trzeba małą łyżeczką od herbaty wyskrobać ewentualne resztki miąższu ze ścian tykwy. Następnie sypiemy do Matero susz Yerba Mate i zalewamy go wodą o temperaturze 70 °C – 80 °C. Ta czynność sprawi, że nasze naczynko przesiąknie aromatem i smakiem Yerba Mate. Po upływie 24 godzin należy opróżnić oraz porządnie wypłukać Matero. Od tej pory możemy przygotowywać Yerba Mate w klasyczny metodę także delektować się jej wspaniałym smakiem oraz aromatem.

Zobacz także: Yerba Mate Bombile

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz